Gå till innehåll

Testsida startsida

Testsida startsida

Kondition

Du som spelar handboll behöver både en god anaerob och aerob förmåga. Det kan tränas genom högintensiva eller medelintensiva intervaller men också genom lågintensiv distansträning. Till exempel kan du träna lågintensivt med en låg puls (mindre än 75 % av maxpuls), med medelhög puls (kring 80 % av maxpuls) eller högintensivt (över 90 % av maxpuls) och få olika effekter av träningen.

Det är viktigt att träna alla dessa typer av konditionsformat. Exempelvis kan matchen eller själva handbollsträningen ge dig en stor del av din anaeroba intervallträning och i det scenariot kan du därför behöva planera in låg- till medelintensiv aerob träning i anslutning till handbollen för att öka konditionen.

Aerob förmåga

Definition


Den aeroba kapaciteten beskrivs som kroppens uthållighet och förmåga att fortsätta arbeta med bibehållen tillgång till syre i musklerna. Det innebär att du arbetar i den fart eller intensitet där du inte riskerar att bli alltför trött, vilket gör att du orkar hålla på längre.

När vi vill maximera den aeroba kapaciteten dvs höja Vo2max så vill vi jobba så länge som möjligt över 90 % av maxpuls.

Handboll är en komplex sport där flera olika faktorer påverkar lagets prestationer, men sammanfattningsvis ger en väl utvecklad aerob förmåga bättre prestationer och ett starkt skydd mot skador. Det är därför det är så viktigt att lägga in konditionspass i sin träningsplanering.

I regel krävs det 4–5 timmar konditionsträning per vecka med både hög-, medel- och lågintensiva träningspass för aerob utveckling. I den högintensiva intervallträningen är målsättningen att under ett träningspass komma upp i mer än 90 procent av maxpuls under totalt 10–15 minuter (för oerfarna) eller 15–20 minuter (för erfarna).

Handbollsträningen och tilläggsträningen behöver vara olika i intensitet och format. Handbollsträningen präglas i regel av hög och intensiv belastning, exempelvis via smålagsspel på full eller halv plan, med flera riktningsförändringar och närkamper. Då är det mer lämpligt att tilläggsträna med låg eller medelintensiv konditionsträning för att säkerställa uthålligheten och utvecklingen av den aeroba förmågan. Ett omvänt förhållande gäller om handbollsträningen är lågintensiv, exempelvis på en planhalva med pauser med taktiska direktiv och låg andel närkamper eller intensitet. Då kan det vara mer effektivt att tilläggsträna med hög intensitet för att förbättra konditionen.

 

Anaerob förmåga

Definition


Den anaeroba kapaciteten beskrivs som kroppens förmåga att arbeta utan tillgång till syre, med en hög intensitet där man efter en kort tid inte orkar fortsätta arbetet. I brist på syre utvecklas nämligen mjölksyra (laktat) och energidepåerna tar snabbt slut.

Förhållandet mellan aerob och anaerob förmåga är i själva verket en gråzon och inte en på eller av knapp där båda förmågor istället överlappar varandra. Dvs det finns alltid en del arbete aerobt trots att intensiteten är mycket hög och omvänt förhållande.


Handbollens intervalliknande belastning är i grunden anaerob och de högintensiva aktionerna såsom sprints, hopp, tacklingar och närkamper är mycket kraftiga. Generellt finns det tre olika former av anaerob träning; maximal snabbhetsträning (MSS), sprintintervallträning (SIT) och anaerob toleransträning/repeterad sprintträning (RST).

De bästa lagen springer inte nödvändigtvis flest antal meter, men de kan ha större andel höghastighetslöpningar (HSR - high speed running) jämfört med sina motståndare. Det handlar om korta snabba anaeroba sprinter med farter på över 5,5–6,9 m/s (19,8 km/h–24,8 km/h). Allt ovanför detta (över 7,0 m/s) räknas som maximala sprinter (MSS).

En viktig ingrediens i träningspusslet blir därför att förbereda spelarna genom att träna mycket på den pulserande träningen i hög fart över 5,5–6,9 m/s (19,8 km/h–24,8 km/h). Detta kan göras genom isolerad konditionsträning, alternativt genom smålagsspel (SSG) på större ytor, eller både och.

Tre former av anaerob träning

Anaerob snabbhetsreserv

Definition


Den anaeroba snabbhetsreserven (ASR) är en beskrivning av storleken på kroppens förmåga att fortsätta arbeta högintensivt trots Vo2max (MAS) nås. Det betyder att en större ASR ger en bättre förutsättning att arbeta på mycket hög anaerob intensitet.

ASR = maximal sprinting speed (MSS) - maximal aerobic speed (MAS)

Både aerob förmåga, anaerob förmåga och maximal sprinthastighet är viktigt i handboll. En förklaring till varför spelare med lägre aerob förmåga ändå orkar spela en hel handbollsmatch kan vara att de har en hög anaerob snabbhetsreserv (ASR), de har alltså en hög förmåga att fortsätta spela aktivt trots att mjölksyran slagit in när de når sin maximala aeroba snabbhet. En hög aerob förmåga (MAS) möjliggör också arbete på hög intensitet innan snabbhetsreserven behöver användas. Därför är det viktigt att du tränar för att höja MAS men också MSS för att förbättra konditionen.

För att på bästa sätt utvärdera en spelares sammanlagda konditionsförmåga test- och programmeringsmetoder som tar hänsyn till både aerob och anaerob träning användas. Hänsyn bör också tas till spelarens storlek, fysiska förutsättningar och de olika positionernas arbetskrav.

Vissa spelare har större andel snabba muskelfibrer och en bättre anaerob förmåga. De är ofta snabba och explosiva men inte lika uthålliga, vilket gör att de har svårare att klara av en hög volym av träning.

Andra spelare har större andel långsamma men uthålliga fibrer. De använder i högre grad sin höga aeroba förmåga, vilket gör att de orkar springa i ett medelhögt tempo under en längre tid, men är ofta mindre explosiva. De långsamma fibrerna har lättare för att tolerera en högre volym av träning. Men det är sällan det här är helt svart eller vitt utan i verkligheten snarare en gråskala.

jag vill läsa mer!

 

Träna enligt BORG-skalan och/eller med pulskort

I SHF:s konditionskort och uthållighetsträning får du hjälp med hur du kan använda pulsbaserad träning utefter maxpuls och BORG-skalan (idrottarens subjektiva ansträngningsgrad). En mycket viktig del i konditionsträningen är förståelsen för belastning och intensitet. Därför rekommenderar SHF att du ska börja med att lära dig veta hur du upplever olika intensiteter innan du planerar specifika format. I BORG och pulskortet kan du läsa om hur de olika belastningsnivåerna ska kännas när du tränar. I övrigt har BORG och puls visat sig ha ett mycket starkt samband.

 

 

Träna enligt ASR

Det finns fördelar med att träna spelarna utefter den aneroba snabbhetsreserven (ASR) och det är att spelaren efter avslutat test får anpassade rekommendationer på distanser och hastigheter som sen kan användas för att utforma individuella träningsprogram. Det primära syftet är utveckla den aeroba förmågan, medan hänsyn tas till spelarens genetik och muskelfibrer. Observera att detta endast gäller om spelaren uppnår en tillräcklig MAS (maximal hastighet för VO2-max). Genom användandet av ASR som mått kan man sedan träna runt MAS och se var den lägre intensitetzonen ligger (critical speed).

Vad är VO2max?


VO2-max är måttet på när du nått ditt maximala syreupptag, eller din maximala hastighet för vVO2-max (MAS).



När du matar in resultaten i en ASR-kalkylator får du individualiserade intervallformer utefter hastigheter och distanser, vilket ger anpassade intervallförslag och en beskrivning på hur du kan bygga upp träningen.

 

 

Aerob träning

Tester för att mäta VO2-max har som gemensamt mål att stimulera individer till ökad insikt och förståelse kring fysisk träning och vad individen behöver utveckla. Testerna görs på löparbana eller löpband och handlar om att kunna springa en angiven sträcka på en viss tid, vilket motsvarar ett visst mått på VO2-max.

En bättre kondition eller högre VO2-maxvärde är inte enskilt beroende av maximala syreupptagningen (en starkare motor) utan även nyttjandegrad (löpekonomi) och löpteknik. Det är därför viktigt att titta på individens prestation bakom och inte enbart resultatet i ett test.

Test på löparbana

Ex. 7,5 varv för Cooper eller
4 varv för MAS

 


Anaerob träning


Om tränare vill programmera specifika intervaller som efterliknar höghastighetslöpningar (ovanför VO2-max) har SHF särskilda rekommendationer som du kan läsa om här. Alla har det gemensamma syftet att förbättra det som sker ovanför VO2-max och aerob kapacitet.

 

 

Målgruppsanpassade träningstips

SHF rekommenderar att även om spelaren inte kan förbättra sin syreupptagning förrän denne är i pubertal ålder kan du fortfarande få utveckling på andra sätt genom förbättrad löpekonomi, tålighet i senor och leder, samt bygga en träningskultur.

Konditionsprogrammets förberedande uthållighetsträning introduceras som stöd för att förbättra uthålligheten.

I denna ålder bör du träna för att förbättra och utveckla syreupptagning i många olika former. Det är viktigt att spelare ges tid till att tilläggsträna och att detta inte blir åsidosatt trots att handboll är det som upptar mest tid av årshjulet. Det handlar om att tänka långsiktigt och hållbart och se det som en mycket viktig investeringstid. Generellt är det en period då träningsvolymen är som högst och därför bör de största inslagen innehålla låg- eller medelintensitet. Du kan använda SHF:s konditionskort (puls och BORG) som stöd eller ASR-kalkylatorn.

Ett övergripande mål när spelaren fyller 20 år är att spelaren under en längre tid har fått stöd och möjlighet att tilläggsträna. Förhoppningen är att effekten blir att spelare når en 6:a eller 7:a på SHF:s kravprofil avseende kondition.

Fortsättningsvis gäller det att i högre grad implementera tilläggsträning av låg- eller medelintensitet i årshjulet eftersom handboll i regel är våra mest intensiva pass. Det kan dock finnas inslag där handbollen blir lågintensiv och det därför kan vara fördelaktigt att använda sig av högintensiva isolerade inslag utanför planen, exempelvis mer taktiska och stillastående träningar. SHF:s rekommendation är att fortsättningsvis använda SHF:s konditionskort (puls och BORG) eller ASR-kalkylatorn.

Förslag på test


SHF anser att Cooper är det primära testverktyget för bedömning av kondition inom vår verksamhet. Inom svensk handboll kan andra tester användas så länge syftet är tydligt och att effektiva träningsprogram baserat på resultaten kan skapas.

I SHF:s fysiologiska strategi finns konditionskortet och ASR-kalkylator som tränare eller spelare inom svensk handboll kan använda. Syftet är att öka självkännedomen och höja motivationen, vilket i sin tur ger en större effekt på konditionsutvecklingen. Antingen gör man pulsbaserad träning genom att mäta maxpuls och skatta ansträngningsgrad enligt den så kallade BORG-skalan. Eller så kombinerar man ett MAS-test (1600m runt löparbana) med MSS (högsta farten mellan 20-30m) som genom färdiga algoritmer ger ett individualiserat upplägg för intervallträning.

nästa kapitel

Publicerad: 2024-03-08

Senast uppdaterad: 2024-08-30

Författare: Svenska Handbollförbundet

Intressant? Dela gärna!