Gå till innehåll

Testsida startsida

Testsida startsida

Träningsplanering

Här får du ta del av flera exempel på hur du kan planera din träning utefter ålder och erfarenhet. Det är viktigt att planera sin träning av fyra huvudsakliga skäl:

  • För att kunna reflektera.
    Genom att dokumentera sina träningspass blir det lättare sen att gå tillbaka och få en bra överblick över det du gjort.

  • För att lära känna dig själv.
    Genom kunskap, reflektion och dokumentation lär du känna din kropp och vad just du behöver och kan på så vis fatta egna beslut.

  • För att förstå, utveckla och förbättra.
    Det gäller att lära sig av misstag och se sina framgångsfaktorer, eller hitta förklaringar till en period av ökad andel skador, eller förstå träningsformerna bakom en formtopp.

  • Notera trender i statistik och jämför med verkligheten.
    Att över tid kunna se hur träningsinnehållet fördelats och jämföra med framgångsrika organisationer eller föreningar.

Vikten av återhämtning och balans

För att verkligen förstå effekterna av en bra planering behöver man koppla det till vikten av balans mellan stress och återhämtning. Här kan det handla om fysisk stress eller påfrestning från träningen, men också psykisk stress från idrottsutövandet eller andra delar av livet.

Träningen i vardagen bryter i regel ner kroppen och det är under vilan/återhämtningsfaserna som vi bygger upp den. Om återhämtningen brister kan det medföra stora negativa konsekvenser på träningseffekten och på hälsan överlag. En rekommendation från SHF är att spelaren ska ha minst ett pass med fysisk träning för vart tredje handbollspass under en vecka.


Tidslinje

Överst: spelarnas lärande och utveckling, 2023.

Underst: ledarnas lärande och utveckling, 2023

Överbelastningsprincipen och periodisering

Det är viktigt att tränaren har en förståelse för överbelastningsprincipen, vilket betyder att om en spelare ska utvecklas måste man också under en period träna en förmåga lite hårdare och då också acceptera en viss grad av trötthet. Samtidigt måste man efter en tuffare period (exempelvis försäsong) få tillräckligt med återhämtning. Det är här som termen periodisering kommer in.

Definition


Periodisering
betyder att vissa träningar eller perioder måste vara något mer utmanande för att ge effekt, medan andra perioder måste vara mer lågintensiva och tillåta återhämtning för att nå prestationshöjning.

Man planerar alltså som en vågliknande vecka eller månad, vilket har visat sig ge störst effekt på utvecklingen hos olika idrottare.

Tränare behöver också ta hänsyn till helheten och att varje pass inte behöver vara högintensivt även om det är där man får störst och snabbast effekt. Effekten avtar nämligen om inte idrottaren klarar av att hantera den intensiva perioden eftersom trötthet blir alltför påtaglig. Man bör till exempel inte ägna sig åt högintensiv konditionsträning i anslutning till en handbollsträning som är lika intensiv. Då kan det vara mer fördelaktigt att i stället välja en lågintensiv konditionsträning, då den ökade träningsvolymen fortfarande medför en utveckling av syreupptagningen – så länge den högintensiva träningen finns med i veckopusslet.

Faktorer som påverkar hur ofta du kan träna




- Kön

- Upplevd belastning

- Psykologi

- Erfarenhet

- Ålder

- Dos och respons


jag vill läsa mer!


Träna

Underhåll av förmågor

 

 

Styrning av intensitet

Här följer några förslag på hur du kan styra och/eller kontrollera intensiteten på träningen.

BORG-skalan


% av 1RM


Reps i reserv


Träningsbelastning

 

 

Fördelning av kondition och styrka

Mixx betyder att intervalltypen nedan blandar både aerob och anaerob träning. Intensiteten styr själva effekten av formatet. Distansträning har ingen fast procent utan rekommenderas vara en del av hela årshjulet genom olika former av implementeringar.

Årshjul

Generell beskrivning över hur kondition och styrka bör fördelas över en säsong.


Exempel på ett årshjul med styrketräning för elitspelare. Observera att fördelningen bör vara annorlunda för en mer oerfaren handbollsspelare, där volym och grundstryka i stället bör prioriteras.

Fördelning

Överst:
fördelning av konditionsträning under ett år.

Underst: fördelning av styrketräning under ett år.

Förslag på test


I årscykeln rekommenderas tre stora testomgångar, där omgång 1-2 är viktigt för att säkerställa att träningen som bedrives ger utveckling. I omgång 2-3, som vanligtvis infaller under tävlingssäsongen, är det övergripande målet att bibehålla sin fysik i den mån det går och att man vid nästa försäsong startar med en minst lika bra fysisk status som föregående år. För ungdom är omgång 2-3 däremot ett optimalt fönster för att träna för utveckling. Du kan läsa mer om hur du använder tester i Svenska Handbollförbundets idrottsfysiologiska strategi.

Beskrivning över hur tester kan fördelas över en säsong och att tester kan utföras mikrodoserat, dvs i mindre former under- och i samband med träningen

nästa kapitel

Publicerad: 2024-04-30

Senast uppdaterad: 2024-08-30

Författare: Svenska Handbollförbundet

Intressant? Dela gärna!