Styrka
För att kunna klara av alla närkamper och kraftiga, explosiva rörelser under ett handbollsspel krävs det att du är fysiskt stark. Styrka och snabbhet ger också högre power.
Styrketräning har som syfte att förbättra en viss förmåga hos dig som handbollsspelare, även om själva rörelsen du utför när du tränar styrka inte nödvändigtvis liknar det du gör på planen. Som exempel behöver du se till att bli ännu starkare i benen för att på så sätt kunna förbättra dina upphopp.
Det finns olika former av styrketräning och SHF rekommenderar att tidigt (från 12 år) börja med skadeförebyggande uppvärmning, därefter bygga på grundstyrka och för att slutligen utveckla maxstyrka.
Explosivitet får spelaren i stor utsträckning i träning och match på handbollsplanen men behöver också tilläggstränas utanför.
Definition
Styrka är muskulaturens förmåga att övervinna ett motstånd, men är också ett mått på hur mycket kraft man kan producera, vilket enkelt betyder att om du ökar i styrka så ökar du också i kraft.
Handbollen innehåller både närkamper och explosiva rörelser som alla är beroende av kraft, styrka och power. Syftet med styrketräning är först och främst att förbättra olika rörelser och de moment i spelet som behövs på handbollsplanen, men också att förebygga skador.
Power är en viktig ingrediens i handboll eftersom högre power har ett starkt samband med bättre fart, högre hopp och snabbare sprints.
Definition
Power är en produkt av kraft och hastighet vilket betyder att jag kan öka min power genom att antingen bli snabbare, starkare eller båda tillsammans.
Volymstyrka (även kallat grundstyrka) handlar om förmågan att göra många och relativt tunga repetitioner.
Maxstyrka definieras som en maximal kraftutveckling i en rörelse med en bestämd rörelsebana och hastighet.
Ju mer du tränar desto mer ökar musklernas volym, vilket kallas för hypertrofi eller muskeltillväxt. Det är en förutsättning för att utveckla mer kraft, men bara till en viss nivå. Högre muskelmassa leder även till högre kroppsvikt, vilket betyder att maxstyrkan relativt mot kroppsvikten inte per automatik blir högre när muskelmassan ökar, utan det är ett samspel mellan dem båda.
Det primära syftet med att öka sin maxstyrka är att öka muskelcellernas styrka och på så sätt få ”en starkare motor” till skillnad från volym- eller grundstyrka, som främst får muskeln att växa i storlek. Det är därför maxstyrka gör att du hoppar högre och vänder snabbare på handbollsplanen. Till en början kan det dock vara fördelaktigt att träna volym/grundstyrka för att utveckla teknik och bygga sen eller ledtålighet innan man belastar med tyngre lyft.
Maxstyrkan har stor betydelse på plan eftersom den främst är grunden till explosiva aktioner men även accelerationerna blir snabbare och löpsteget mindre energikrävande vilket betyder att du orkar spela längre. Svenska Handbollförbundet rekommenderar att styrketräningen med betoning maxstyrka är extra viktig hos de yngre spelarna (<20 år) för att bygga upp en grund att fortsätta utveckla vidare och bör planeras in under hela årshjulet för alla åldrar.
Definition
Explosiv styrka kan liknas vid power eftersom det handlar om förmågan att utveckla kraft snabbt, på kortast tid och kunna accelerera effektivt.
För att träna den explosiva muskelstyrkan måste du därför träna med lite lättare motstånd och snabbare fart där accelerationen och explosiviteten i början av rörelsen är det viktigaste. Explosiv styrka tränas vanligen genom övningar med belastande hopp, motståndssprint, medicinbollar eller skivstång med snabbare rörelser och lättare vikter.
U12-U14
SHF:s rekommendation är att implementera skadeförebyggande träning 2–3 gånger per vecka i träningsprogrammet samt att använda sig av exempel från “träning med kroppen som redskap. Det viktigaste är att genom en variationsrik styrketräning skapa en kultur av fysisk träning som är återkommande varje vecka.
Skadeförebyggande
Skadeförebyggande träningsprogram hittar du här Länk till annan webbplats. (du länkas till handballresearchgroup.com).
Styrka introduktion
Introduktion skivstång
Träning med kroppen som redskap
Löpskolning
U15-U19
Nu är spelaren i pubertal ålder och kan börja träna med fokus på att utveckla styrka. SHF:s rekommendation är att spelaren följer utvecklingstrappan om volymstyrka, maxstyrka och explosiv styrka. Prioritet i den här åldern är att träna för att utveckla maxstyrka.
Program 1
U20+
Spelaren har nu en mångårig erfarenhet av styrketräning och har genom en god teknik utvecklat en tålighet i leder och senor. Det är nu också möjligt, baserat på säsongscykel eller fokus, att skifta mellan max-explosiv styrka och olika intensiteter, set eller reps. För att underlätta styrning av intensiteten kan du med fördel använda dig av reps i reserv, träningsbelastning eller % av 1 maxlyft (1RM). Olika former av planeringar samt intensitetsmodeller finns under SHF:s styrkekort.
Styrkekortet
Power
Styrka
Målgruppsanpassade tips
U12-U14
I denna ålder är det viktigt att normalisera testandet och att individer lär sig att utföra tester. Det är inte viktigt vilken typ av test som utförs eller fokus på resultat utan snarare att testandet blir av. Rekommendationen från SHF för test av styrka är att använda sig av olika kroppsbaserade tester som enbens knäböj där spelaren bör sträva efter fullt rörlighetsomfång, men testandet kan också innebära att klara av exempelvis skivstångsrörelser (ryckböj, knäböj) med god teknik. Det kan också handla om enkla tester som maximalt antal armhävningar eller knäböj 90 grader emot en vägg.
Ytterligare information om förhållningssätt kring tester och förslag till tester hittar du i dokumentet Svenska Handbollförbundets idrottsfysiologiska strategi.
U15-U19
Nu är spelaren i pubertal ålder och det är viktigt att etablerade tester ur SHF:s kravprofil genomförs 2–3 gånger per år för att öka objektivitet och medvetenhet kring individens utveckling. I senare delen (U17 och uppåt) är det viktigt att spelaren klarar av att utföra maxtester (1RM) och det är därför centralt att detta präglar hela utvecklingstrappan från U15. Det är också dags att börja prata mer om vilka nivåer i SHF:s kravprofil (1-10) som eftersträvas baserat på ålder och mognadsnivå, här kan man också inkludera tester för att styra träningsinnehållet. Detta kan du läsa mer om i dokumentet Svenska Handbollförbundets idrottsfysiologiska strategi.
U20+
I den här perioden är spelaren väl inkörd på testerna och är medveten om vilka nivåer som krävs för att tävla på elitnivå. Likt föregående åldersperiod är rekommendationen att testas 2–3 gånger per år och utöver isolerade testperioder kan man i en högre grad testas i träningen då tiden i perioden kan vara begränsad för elitspelare.
Publicerad: 2024-04-19
Senast uppdaterad: 2024-08-30
Författare: Svenska Handbollförbundet
Email: info@handboll.rf.se