Gå till innehåll

Testsida startsida

Testsida startsida

Innehåll på den här sidan

Läsa
Övergripande planering

Träna
Tips kring träning

Mäta
Förslag på test

Exempel på träningsplanering

Här kan du ta del av olika exempel på hur du kan lägga upp träningen efter biologisk mognadsnivå och erfarenhet utifrån de träningsplaneringar som finns inom SHF:s verksamhetsområden.

Träningsplanering

Träningen bör framför allt planeras efter biologisk mognadsnivå och erfarenhet. SHF:s uppdelning är här efter ålder i syfte att förenkla för läsaren, men var uppmärksam på att spelaren kan flyttas mellan dessa nivåer baserat på just mognadsnivå.

 

Övergripande planering

På denna nivå präglas tiden av distriktlägerverksamhet. Inom distriktslagsverksamheten finns både information om planering och träningsprogram. Det viktigaste är att under denna ålder träna varierat med stort rörelsemönster och att introducera barnen till fysisk träning som dessutom blir återkommande varje vecka. Tänk på att utvecklingen ser olika ut från individ till individ. Det är därför viktigt att tänka långsiktigt och kämpa på med sin träning.

Denna tid präglas av verksamhetsområdena NIU/RIG samt riksläger. Uppmärksamhet bör riktas mot den ökade belastningen som sker när spelaren startar sin satsning mot elit och i denna fas ökar träningsdosen markant. Om denna tid sker med rätt progression och pulsering kommer spelaren att vara mer mottaglig för träning som syftar till att höja förmågor specifika för handboll. Rekommendationen är att spelaren bör ha 3-5 pass av fysisk träning under försäsong respektive 2-3 under säsong.

Exempelveckor för en fördelning mellan styrka och kondition efter säsong eller uppbyggnadsperiod (finns i SHF:s konditionskort).

Nu är spelaren förberedd för att vara i elitmiljöer som inom SHF:s spelarutbildning är U-landslag och A-landslag. Här blir den fysiska träningen än mer strukturerad och väl genomtänkt. Det är fortfarande några gyllene år av att bygga upp sin fysik och prioritet bör fortfarande vara att ha en hög volym av fysisk träning under hela årshjulet. Förhoppningen är att spelaren nu är så välutbildad att tränaren kan fokusera på att vara rådgivare och möjliggöra förutsättningar för att spelaren ska kunna äga sin egen träning. Förmågan att ha en hög medvetenhet kring sin egenutveckling är prioriterat hos spelarna för att de skall bli självgående.

jag vill läsa mer!


Träna

Svenska Handbollförbundets spelarutbildning, 13-15 år

ladda ner

NIU studieplan fysisk träning,
15-19 år

öppna

Exempelveckor,
15 år och uppåt

öppna

Övergripande planering landslag, 16 år och uppåt

ladda ner
ladda ner

Förslag på test

 

 

Övergripande planering

I denna ålder är det viktigt att börja normalisera tester som en naturlig del av träningen och att spelarna lär sig att testas utan att man lägger någon större vikt vid resultatet. Det spelar i regel ingen roll vilket eller vilka tester du använder, det centrala är att testningen blir av. Du som tränare behöver dock vara medveten om individens mognadsnivå, som du kan läsa mer om i Svenska Handbollförbundets idrottsfysiologiska strategi. För hjälp med förslag på tester kan du ladda ned och läsa träningsplaneringen och träningsprogrammen för distrikten i Svenska Handbollförbundets spelarutbildning, 13-15 år ovan.

Nu är spelaren i pubertal ålder och behöver mer av rätt träning med lämplig volym för att utvecklas. Där är tester till hjälp för att vägleda samt styra träningens intensitet eller innehåll. En rekommenderad frekvens för test av fysisk förmåga är 3 tillfällen per år eftersom det är viktigt att säkerställa träningens effekt och förstärka objektiviteten för spelaren om vad denne behöver förbättra. Utöver det kan man även använda sig av tester i träningen under hela årshjulet. Rekommendationen är att spelaren får möjlighet att testa och följa upp alla fysiska förmågor som styrka, snabbhet, spänst och kondition. I övrigt ska tester också höja medvetenheten hos spelaren.

För att denna fas ska bli maximalt effektiv är det viktigt att spelaren ser testandet och mätandet som en naturlig del av träningen samt upplever den som motiverande. Rekommenderad frekvens för test av en fysisk förmåga är fortfarande 3 gånger per år men en större del av testandet sker i träningen eftersom tiden kan vara begränsad i en elitmiljö, spelare kan till exempel kombinera elitsatsning med arbete eller studier.

nästa kapitel

Publicerad: 2024-05-03

Senast uppdaterad: 2024-08-30

Författare: Svenska Handbollförbundet

Intressant? Dela gärna!